Хто наші герої?

Ми сьогодні знаємо все про всих. Знаємо про давню Грецію. Знаємо про Рим і римлян. Знаємо про Олександра Македонського і ще купу таких же героїв. Всім цим нас починають пічкати ще зі шкільної лави. Звісно, знати хоч щось, значно корисніше ніж не знати нічого, на кшталт американських пересічних громадян. Але чому нас навчають на прикладах, чужої історії? Невже в нас ніким гордитися і не має кого наслідувати?

Чому ми всі добре знаємо генералісимуса Суворова, і майже нічого незнаємо про кошового отамана Запорізької Січі Івана Дмитровича Сірка? Невже його подвиги і звитяга менші? Навряд чи. Варто лише пригадати одне із перших свідчень про діяльність Сірка — цікава, але й дотепер практично не задокументована історія участі полку запорожців у Тридцятилітній війні (1618 — 1648) на боці французів. У 1644 році Богдан Хмельницький як військовий писар Війська Запорозького у Варшаві зустрічався з послом Франції графом де Брежі. За рік був підписаний-таки договір-контракт і 2500 козаків через Гданськ морем дісталися французького порту Калє.

Очолювали цих кондотьєрів полковники Сірко та Солтенко. Попереду їх чекали прецікаві події — облога і штурм неприступної іспанської фортеці Дюнкерк (яку називали «ключом від Ла-Маншу»). Останню неодноразово під час багатьох конфліктів намагалися взяти французи, але все безрезультатно… Козаки «розібралися» з супротивником за декілька днів.
Хіба це не є причиною для гордості? Хіба це не варто вивчати?

Доля Сірка і Суворова багато в чому спільна. Обидва протягом життя провели близько 60 великих битв кожний. І жодної поразки. Обидва були репресовані царським урядом, а потім знову реабілітовані, за рахунок свого таланту. Бо таких інших полководців на той час не було, а потреба в них була. Але Суворов був офіцером регулярної армії, а тут все значно простіше. Головне стати офіцером, а далі все просто, йди собі та йди. І що головне — армія то регулярна, значить утримувана казною держави.

А от щодо Сірка, тут все значно складніше. Його ніхто не призначав, його обирали! Обирали рядові козаки, причому 12 разів (!) з 1659 року до серпня 1680 року, тобто до самої смерті, обирався січовиками кошовим. Ану, хто бачив гарного начальника в нашому житті і скільки разів? Щоб заслужити такої поваги серед товаришів тут одного таланту полководця мало, тут потрібна і справедливість і особистий приклад і ще багато чого. Тим більше що на утримання низового війська гроші державою не виділялись, а це ще одна сторона управлінського таланту кошового. І попри все він ще мав велике серце, коли у Криму настала нищівна спека: посохли всі пасовища, гинули люди і худоба, кримський хан звернувся до Сірка пустити численні отари овець і людей на землі півдня України, щоб врятувати від загибелі свій народ. Сірко, не вагаючись, дозволив і всіляко сприяв цьому. Хоча турків з татарами вважав чи не найбільшими ворогами. Іван Сірко провів таку кількість походів, що хроністи не встигли все засвідчити, в окремі роки їх організовувалось по 2-3. Ось лише короткий перелік найрезультативніших: ходив з Косоговим на Перекоп проти татар, виграв велику битву з Керач-беєм, де проявив особисту відвагу, здійснив ряд морських походів за Дніпро і Буг, здобув перемоги під Корсунем, Уманню, Чигирином і успішно діяв проти кращого польського воєначальника С. Чернецького, витіснив його з України 1675 року, розгромив турків, які на Різдво спритно увірвались до Січі, того ж року здійснив похід на Крим, повністю зайняв його, взяв столицю Кримського ханства Бахчисарай та Ак-Мечеть (сучасний Сімферополь), розгромив хана у битві над Сивашем…. То герой він, чи не герой? Кого варто більше вивчати? І чий талант більший?

Інший момент. Хто в нас не знає хто такий Робін Гуд? Певно немає такої людини. Навіть діти в нього граються. А хто в нас знає Устима Якимовича Кармелюка? Селянського ватага і борця за правду, свободу і справедливість. Армія його прибічників, не просто прибічників, а одноборців, тих хто боролися з ним в одному строю налічувала до 20 тисяч чоловік. Протягом 23 років він знаходив сили в собі боротися проти узурпаторів. Близько десяти раз втікав з царських лап, при чому не один раз навіть з Сибіру, і вдома знову створював загони і продовжував боротьбу. Деякі втечі Устима Якимовича Кармелюка, приводили своєю винахідливістю, тюремну адміністрацію в шок і були навіть задокументовані. Уявіть 23 роки боротьби і 20000 армія. Боровся до самого загину, навіть вбитий був шляхтичем Рутковским серебряним гудзиком. От наскільки боялися його гнобителі, що вважали його безсмертним і нечистою силою. Чи такий великий страх окупантів перед ним і така відданість, бо ніхто ні разу не видав його, ні на допитах, ні на очних ставках, за що багато хто з товаришів був страчений і багато хто засланий до Сибіру. То хіба це не варте поваги? Хіба це не подвиг? Хіба він не герой? І хто нам такий Робін Гуд? І як виглядають його справи в порівнянні з Кармелюком?

І це далеко не повний перечень тих героїв кого б нам належало пам«ятати, і ким гордиттися, а відповідно й вивчати їх подвиги. Бо українська історія просто таки багатюща. Нам не слід крутити головою навкруги в пошуках чужих героїв. Ми маємо власних.

Я добре розумію суть цієї справи. Все це є намаганням недругів обезличити нас українців. Це є не що інше як спроба забрати нашу пам»ять, нашу славу, нашу гордість. Нав«зати нам думку що ми нікчеми і непотріб. Заставити нас поважати чужих героїв і брати з них приклад, і в то й же час зневажати своїх власних. Ті хто це робить добре розуміє, що людина яка себе не поважає на великі вчинки не здатна, така людина може бути лише вівцею. А вівця вона й є вівця.

То чи ви це розумієте?

P.S.
Шукаю однодумців: [email protected]
  • 0
  • 04 апреля 2011, 16:59
  • Patriot
  • 3004

Комментарии (26)

RSS свернуть / развернуть
+
0
Громада Лазаренко здесь уже обосновалась. Видно к выборам готовятся
avatar

Popocarsd

  • 05 апреля 2011, 08:07
+
0
«Видно», бо твій герой Янукович вже також потихеньку лажається.
avatar

Patriot

  • 05 апреля 2011, 12:57
+
0
Наши герои — Ленин, Сталин, Петр 1 и Янукович))))))))
avatar

Popocarsd

  • 05 апреля 2011, 08:10
+
0
У вас здається героїв взагалі не має, як власне і самоіндентифікації.
avatar

Patriot

  • 05 апреля 2011, 12:55
+
0
Patriot в отличии от фашистов здесь на блогах, которые просто жаждят самоидентифицироваться толпой и задирать руку вверх, я самодостаточная личность. Я не нуждаюсь, как ты в подавлении комплекса неполноценности. Украинцы с западной Украины чувствую подавленность благодаря таким как ты. Именно твои однодумці внушают им идею о рабстве в составе Польши австро-Венгрии, СССР и т д.
avatar

Popocarsd

  • 05 апреля 2011, 18:58
+
0
Знаєш, аж відповідать не хочеться.

До чого тут фашисти? До чого тут не повноцінність? А тим більше твоя самодостатність!

Самодостатнім сьогодні може бути лише той у кого запити, знову ж таки, сьогодні, є хіба, за не великим, трохи більше нуля. Всі решта сьогодні не є самодостатні, бо всі є залежні! Для подальшого діалогу розберись сам з поняттям самодостатності.

І взагалі, навіщо тобі мама комп«ютер купила?
avatar

Patriot

  • 05 апреля 2011, 19:23
+
0
Patriot в отличии от тебя я сам себе компьютер приобрел. Зачем вообще тебе Лазаренко компьютер купил? Пропаганда партии Громада здесь не пройдет. Ваша группировка очень хорошо облажалась и ваш лидер лазаренко в Феодосии практически враг народа. Кстати, его уже из тюрьма за финансовые махинации выпустили?

Ты сам себе перечишь. Такое чувство что ты сам малолетка. Подобные ошибки только школьник может делать. Сначала ты защищал в УПА, потом Фарион, после от них открестился и теперь кричишь что — До чого тут фашисти? Скажи-ка, мне, а кто они все?
avatar

Popocarsd

  • 06 апреля 2011, 08:49
+
0
На цей коментар я відповів тобі в своїх попередніх.

Нагадую ще раз. Громада і ГРОМАДА УКРАЇНИ це зовсім різні речі!

ГРОМАДА УКРАЇНИ займається справами, а не піаром. Тому помилок тут не має.

Від УПА й не відхрещуюсь. Хай це й не найяскравіша сторінка нашої історії і є доволі спірною, але я вважаю всіх хто зі зброєю в руках, хоч коли б то не було, боронив свою землю (не набивав свої кишені, а боронив) той є беззаперечним героєм. Бо це значно більше нашої сьогоднішньої тріпні, і до такого не кожен і не завжди був готовий.

Щодо Лазаренка, мені б самому кортіло спитати в нього за вкрадені наші кровні українські мільйони.

Про діяльність Громади я не знаю, а відповідно й відповісти фашисти чи не фашисти не можу. Можливо, особливо з того що чув. Тут ти сам певно що є вже експертом і можеш мені дати фору на всі 100 відсотків.
avatar

Patriot

  • 06 апреля 2011, 10:55
+
0
Послушайте, зачем вы «перегибаете палку» в этом вопросе? Почему вы считаете, что украинцы не имеют право даже «заикаться» о своих национальных героях, живших в то время, когда судьба украинского народа и судьба государства Украина были трагическими страницами в истории их страны? Вы, видимо, плохо знаете историю вообще. Русские ведь считают Емельяна Пугачева, Степана Разина, Ивана Болотникова и украинских (запорожских) казаков — народными героями на том основании, что эти люди — представители простого народа, и боролись они за «лучшую долю» для простого народа. Да, они были далеко небезгрешные в своих поступках и по-своему понимали слово «справедливость», НО ими двигала благородная идея: сохранение свободы для своего народа и сохранение православной веры, которую выбрал народ (не стану вдаваться в нюансы). И уж если русские признают запорожских казаков, как героев, то украинцы тем более имеют на это право. Жизнь простого народа, как русского, так и украинского, была одинаково тяжелой и порой невыносимой, поэтому всегда и у них, и у нас находились народные заступники, не жалевшие своих жизней за народное дело. Память о них передается из поколения в поколение и, надеюсь, будет жить и дальше.
avatar

marika

  • 05 апреля 2011, 20:54
+
0
Это — для Popocarsd.
avatar

marika

  • 05 апреля 2011, 20:57
+
0
marika — сидишь в своем питере и сиди. Все свалившие от сюда представители укр. диаспоры предатели. Чего ты здесь забыла? Ты здесь не живешь. Ты трусливо сбежала. Ты не видишь как русский язык вытесняется из всех сфер жизни, как поколение от 2000 года на материковой Украине совершенно не знает русского языка, 80% школ украиноязычные. Ты не видишь, что вместе с так называемыми героями в фашистской свастике проскальзывают крики чемодан-вокзал россия и не нравится убирайся в РФ. Я здесь родился вместе с 20 млн граждан. И я сюда не приезжал. Украина сама нас захватила, пусть мирится и уважает наше мнение или развалится поскорее. Смысла в ее существовании нет. Культура (украинская) — половине страны не нужна, разваленная экономика и нищенские пенсии тоже, нищенские зарплаты, разруха, фашизм, олигархия и еще куча проблем. Ты сидишь в своей питере икру на хлеб намазываешь и являешься точной копией Канадской диаспоры. Вы не знаете ситуации и еще советуете. Вали от сюда. Тем более твой комментарий расшифровывается примерно так — у украинцев должны быть свои герои ведь мы отдельная НАЦИЯ. Так если мы отдельная нация, то россия к нам не относится ни каким боком. Дорогуша, тогда не вмешивайся в наши внутренние дела. Дела отдельного государства и другой нации
avatar

Popocarsd

  • 06 апреля 2011, 08:40
+
0
Воістину чудні діла твої Господи.

Хто би пищав про витіснення російської мови тут. Яка може йти тут мова про витіснення, коли тут української на вулиці навіть і не чути. Витіснення…. Витіснення чим
avatar

Patriot

  • 06 апреля 2011, 08:55
+
0
Там про материковую Украину идет речь
avatar

Popocarsd

  • 06 апреля 2011, 09:00
+
0
Та ну перестань. Якби навіть не навпаки. Бо нині і на материковій Україні є області в яких російську мову визнано регіональною, здається Запорізька і Донецька.
avatar

Patriot

  • 06 апреля 2011, 10:24
+
0
Продовжу. Витіснення чим? Твоєю істерією?

А щодо шкіл на Україні, так ти вважаєш, що в окремій державі при наявності своєї мови всі повинні користуватись іноземною? З якого б дива і по якому праву? Тільки тому що тут проживає барин Popocarsd?

Народ без мови — не народ! Ти певно бажав би зробити з України разом з Кримом резервацію, або провінцію? Тільки незабувай нещасний що ти також проживаєш тут, і ви, котрі проживаєте тут, навряд чи вважаєтесь справжніми росіянами — теж росіянами. Тобто нині наша доля — ваша доля.

Ти говориш «предатели», а ти впевнений що нині тебе корінні росіяни по тому ж принципу не вважають зрадником? Ти ба «комсомолець» ви зрадники, вони зрадники, один я Popocarsd «гардемарин».

Доречі виїхали і виїзжали не з власної волі, а з «допомогою братів ваших», улаштованих ними голодоморів і такого іншого. Я в певнений ти зараз, без відповідної підготовки, навіть в Херсон на ПМЖ не поїхав би. Не те що вони тоді голі й босі світ за очі.

Я поважаю і розумію росіян проживаючих там в Росії. Іноді навіть дивуюсь їхній виваженості і статечності. Такі навіть тут на блозі присутні. Можеш почитать його коментарі до тексту «Чи можливо подолати корупцію», його нік здається «сер-фін».

А те що тут таке коїться, так дійсно коїться! Так коїться через інертність і терплячість нашого українського народу, і ще через такі злочинні судження як твої, і таких як ти. Ти розумієш що саме ви своїм деструктивним мисленням погіршуєте своє життя також?

Все тут погано і всі тут погані, і Україна мені нічого не дала, тому вона також погана, і все тут не так. А що ти для неї зробив, плюгавче, щоб щось потім можна було отримать.

Піди зроби щось корисне, досить протирати штани за комп«ютером, „потребитель“.
avatar

Patriot

  • 06 апреля 2011, 09:40
+
0
Для твоего сведения,Popocarsd: я, этническая русская(по крайней мере вот уже в четвертом поколении)родилась и выросла в Феодосии, куда мои родители приехали в 1948 году по распределению.Я родилась в 1950 году, и тогда Крым входил в состав Российской Федерации. Здесь, в Феодосии, похоронены мои родители и я каждый год приезжаю сюда и живу здесь некоторое время. Это моя родина, здесь могилы моих родителей. Украинский язык и литературу учила со второго и по девятый класс, как было положено по программе.С большим уважением отношусь к народу Украины, его культуре и знаю историю Украины, в отличие от вас. «Украина сама нас захватила, пусть мирится и уважает наше мнение или развалится поскорее.» — это слова злобного и глупого человека, лишенного здравого смысла или провокатора. Именно такие злобные глупцы, как с русской, так и с украинской стороны, умело управляются теми, кому выгодно стравливать народы России и Украины. Вы — марионетки в чужих руках и ваша роль унизительная и жалкая. Вас используют, а потом выбрасывают, свалив на вас всю вину и ответственность за провокации. Над вами же потом и смеются, и вас же — ненавидят. И не приписывай свою патологическую злобу всей нации. Слава Богу, здравомыслящих людей больше с той и другой стороны, иначе давно бы все передрались, а этого, как видишь — не происходит. PS: пишешь безграмотно, знаешь мало — вот над этим и поработай. Для своей же пользы.
avatar

marika

  • 06 апреля 2011, 10:30
+
0
то эти люди — представители простого народа, и боролись они за «лучшую долю»

где ты такое видела? У нас про это даже разговора нет. Упа вот истинные герои тех кого ты защищаешь
avatar

Popocarsd

  • 06 апреля 2011, 08:42
+
0
Отже ж примітивний.

Запитую ще раз. Тобі навіщо мама комп«ютер купила?
avatar

Patriot

  • 06 апреля 2011, 08:45
+
0
я ответил тебе выше. К тому же это хамство, Я спраштиваю зачем тебе вор Лазаренко комп купил. Подобная дискуссия — ты школота, сам школота, может разводить только малолетнее быдло
avatar

Popocarsd

  • 06 апреля 2011, 08:51
+
0
Что вы, что вы. «быдло» також хамство. Аяяй!
avatar

Patriot

  • 06 апреля 2011, 09:43
+
0
Я отправил письмо на форме сайта Громада. Ответ примерно в таком ключе — мы подобным не занимаемся. Мальчик прекрати срать в комментах. Подставляешь взрослых дяденек)))))))
avatar

Popocarsd

  • 06 апреля 2011, 08:52
+
0
Протягом 23 років він знаходив сили в собі боротися проти узурпаторів.


боролся))))))) против Росийской империи — круто. Бо українська історія просто таки багатюща — ага целіх 20 лет независимости ой как много. Хватит присваивать чужую историю. Те герои в статье — бандиты. Судя по контексту — опять москали виноваты. А украинцы в этом образовании не играли ни какой роли. Короче, достал меня этот хохол не обращайся ко мне вообще. Веди свою пропаганду молча (если такое возможно в природе))))) мне надоел этот срач Пока
avatar

Popocarsd

  • 06 апреля 2011, 09:00
+
0
Тут можна довго сперечатися хто присвоїв чию історію і хто старший, але залишимо це історикам. Але смію запевнити що історія України значно довша наведених тобою 20 років незалежності.

А тобі раджу поцікавитись своїм генеалогічним деревом, трохи далі діда з бабою, а то як би ти не ганьбив своїми паскудними репліками пам«ять своїх кровних предків.

»Арієць", блін.
avatar

Patriot

  • 06 апреля 2011, 10:12
+
0
Твердоголовий, ти коли вже зрозумієш своїми рідкими звивинами, що Громада і Громада України це зовсім різні речі.

Громада України зовсім нове ні від кого не залежне формування. В якому беруть участь не тільки українці, а всі хто вважає цю землю своєю Батьківщиною. Кожний хто розуміє що він проживає в Україні, і що її доля це його доля.

Тут немає нічиїх грошей, тут є свідомі люди з патріотичними почуттями і настроями. І розумінням, що жити так як ми живем не можна і готові боротися з цим.

Всіх решту «дяденек», які «воюють» за гроші, вважаю, як і ти, продажними. Нині, на жаль, де є гроші — там немає правди.

Увага. Очнись Громада і ГРОМАДА УКРАЇНИ — НЕ ОДНЕ Й ТЕ САМЕ!

Основні положення ГРОМАДИ УКРАЇНИ — вимагати від чинної влади звіту перед народом на місцях, і покращення умов проживання свого краю своїми ж руками з витребованою допомогою тієї ж таки влади!

І нам безглузде політиканство ніяких інших партій не потрібне, бо ця балаканина вже давно нікому не потрібна. Досить вже базікати і політиканити, час вже працювати. Час самим робити і вимагати те життя якого ми всі потребуємо. Розумієш? Робити!

Дійшло?!
avatar

Patriot

  • 06 апреля 2011, 10:04
+
0
Patriot, а в чем проблема? точно не во мне? Откуда я знал. Вы недалекая организация, которая взяла однотипное название и даже не объяснили кто вы есть. Я не экстрасенс!!! Конечно извиняюсь за 2\4 написанного, т. к. это относилось совсем к другой организации

Надеюсь к вечеру здесь появится статья о вашей организации с подробным объяснением
avatar

Popocarsd

  • 06 апреля 2011, 10:23
+
0
Фух! Я також перепрошую тебе, за негатив, мною сказаний в твою адресу.

Організація тут можливо буде голосно сказано, ми навіть поки що не реєструвалися. Зараз ми знаходимось на першому своєму етапі розвитку — пошуком однодумців.

Якщо коротенько, то поки що ми поширюємо свою програму «Кому не байдуже...» Далі, плануємо, після ознайомлення з нею, разом з тими хто буде згоден йти далі, взятись за масове її поширення тут і проведення агітації, хоча би в місцевих засобах масової інформації. Коли ж нас, однодумців, збереться достатня група, плануємо перехід до реальних, більш активних, дій, маю на увазі не політиканство нинішніх партій, а реальні справи. Найперше це вимагання конституційними методами від чинної влати (поки що на місцевому рівні) звіту перед народом за свої вчинки і за свою пророблену, за певний проміжок часу, роботу. В той же час на своїх місцях своїми громадами, з залученням витребованої допомоги чинної влади, проводити ряд заходів по устаткуванні, облагородженні і відновленні своєї місцевості. Більш детально все це від початку і до кінця, з перспективами на майбутнє, викладено в брошурі «Кому не байдуже...» Якщо хочеш, можу передати один екземпляр. А там вирішиш сам по дорозі тобі з нами чи ні.

Тут я також на воджу витяги з «Кому не байдуже...», але покищо з вступної частини.
avatar

Patriot

  • 06 апреля 2011, 11:19

Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.