Пропозиція до розгляду.

Неможливо робити в домі ремонт частинами. Безглуздо, наприклад, фарбувати підлогу, коли протікає дах і, навпаки, марафетить один дах, коли в домі суцільний безлад. Так і в державі, затикаючи дірки в одному секторі, ми не можемо убезпечити себе від появи їх в іншому. Тому потрібний системний підхід. Розпочну з головного. Пропоную змінити підхід до виборів Президента і правлячої еліти. Перспективною довершеністю цього підходу є сам процес зростання управлінців, а також об’єднання інтересів, як робочих верств населення, так і правлячих. Де останні зможуть реалізувати свої бажання попередньо задовольнивши інтереси перших. А не навпаки як сьогодні.


Президент повинен вибиратись з числа обласних голів на конкурсній основі рішенням спеціальної комісії. Представники якої являються міністрами чинного Кабінету Міністрів, а в майбутньому стануть заступниками президента. Також до складу цієї комісії необхідно включити незалежних експертів з числа наукової еліти та правоохороних органів. Кожний із заступників, при виборі Президента, в кожній області по своєму напрямку оцінювали б організацію і рівень життя рядових громадян, а незалежні експерти контролювали б роботу самої комісії і не допускали б упередженого ставлення до кандидатів. І тільки голова тієї області обирався б Президентом, де показники по цих і інших параметрах були б найвищими. Перевага такого обрання полягає в слідуючому: по-перше до управління державою приходили б люди з певними господарськими і управлінськими навичками і певним складом розуму, бо при наявності такої конкуренції в двадцять чотири області і автономної республіки, не просто бути кращим в складі цілої області. Таким чином Президентом міг би бути тільки кращий з кращих.
По-друге такий варіант позбавить можливості потрапляння на пост глави держави випадкових людей. Погодьтеся, можна бути розумним і красивим, але якщо ти все життя перебирав папір, або цеглу ти не зможеш бути ефективним керівником і тим більше не будеш знати, що потрібно і як потрібно людям і державі, бо ти займався іншими речами. Якщо в тебе навіть є політичний досвід управління якоюсь партією, то керувати партією і керувати державою все таки різні речі.
По-третє такий підхід до обрання Президента позбавить можливості керівників, в гонитві за булавою, наглухо забувати за простих смертних.
По-четверте цей підхід в процесі природного змагання претендентів між собою постійно буде підвищувати рівень життя громадян в масштабі цілої держави, а відповідно і піднімати рейтинг нашої держави в світі.

Далі, на пост Голови області буде обиратися людина з районних Голів тієї ж самої області по тих же самих критеріях, що й Президент. Тільки комісія буде вже складатися з помічників та заступників призначених Головними заступниками Президента кожного по своєму напрямку.

Головою району матиме право обиратися кожний громадянин даного райцентру та один, вибраний комісією спеціалістів з області, кращий сільський голова даного району. Обиратиметься Голова району шляхом загального голосування жителів району.
Сільський голова обиратиметься з числа жителів того ж села загальним рішенням його повнолітніх мешканців.

Такий механізм обрання посадових осіб, крім того що по-максимуму убезпечить керівний апарат від випадкових «рубак», дасть ще можливість обирати на посади людей які будуть максимально володіти обстановкою свого регіону. Його потребами і його можливостями, а відповідно й використовувати їх з максимальною ефективністю.
Всі проблемні питання будуть вирішуватися на Радах, які проводитимуться не рідше одного разу на рік в обов’язковому порядку, або при необхідності додатково на вимогу керівника відповідної ланки. Ради будуть проводитись у визначені терміни в зростаючому порядку, а саме: спочатку в селах громади на чолі з Головою села готують на винесення питання, рішення яких виходить за межі їх можливостей.

Потім Голова району проводить збір Голів сіл, де разом вирішують проблемні і наболілі питання сіл і складають перелік питань, які неможливо вирішити своїми силами, затверджують їх рішенням районної Ради і вже потім Голова району виносить їх на обговорення на слідуючій обласній Раді. Кожний Голова області, в свою чергу після проведення обласної Ради, звітує безпосередньо перед Президентом на Верховній Раді про виконану ним роботу та піднімає перед ним питання затверджені обласною Радою, з’їздом районних голів.

Після вирішення всіх необхідних питань на Верховній Раді, Головою якої буде безпосередньо сам Президент, в разі потреби, депутати разом приймають рішення на прийняття будь-якого закону, або державне замовлення для наукових розробок. Розробка закону доручатиметься Головному заступнику Президента відповідної сфери, а наукові замовлення – відповідним науково — дослідницьким центрам. Після повної розробки закону профільним органом, керівник цього органу (Головний заступник Президента) зачитує напрацьований законопроект у Верховній Раді, де Голови областей ухвалюють його голосуванням і подають на підпис Президенту. В разі загальної згоди проект стає законом і вступає в дію, в разі незгоди проект іде на доопрацювання. Так же і вчені звітуватимуть перед Радою про свої досягнення у виконанні замовлення. Це що стосується державних питань. Що ж стосується місцевих питань, безпосередньо в селах і містах особливо складні питання будуть вирішуватися загальним голосуванням місцевих жителів, а їхнє рішення не повинно буде суперечити прийнятим законам і вимогам Президента.
Таким чином районна Рада складатиметься з сільських Голів і її керівника Голови району. Обласна Рада – з районних Голів і її керівника обласного Голови. Верховна Рада – з обласних Голів і її керівника Президента України. Відповідно ми отримаємо набагато менший, компетентніший і дієвіший апарат управління, який буде максимально точно відображати і вирішувати потреби суспільства.

Врешті-решт ми позбудемось непотрібних коридорів влади між гілками управління державою, які постійно гальмують розвиток держави. І ще ми цим позбудемось деяких самих гілок влади, які весь час не можуть поділити між собою повноважень, дійти взаємної згоди і постійно проводять політику Лебедя Рака та Щуки з тієї байки. Крім того ми зможемо отримувати дійсно необхідні, професійні і ефективні закони, які б з легкістю і розумінням сприймалися суспільством. Відповідно вони будуть сприйняті, потрібні і виконувані на відміну від сьогоднішніх. А головне, розробляться вони будуть спеціалістами, а не ким попало як сьогодні.

Я думаю, ні для кого не секрет, що на сьогодні існує купа законів, які з різних причин не виконуються а місцями навіть суперечать один одному. Якщо вони не виконуються, то який сенс у їх існуванні і який рівень професійності тих писак, що його готували, і сенс їх утримання після цього на державній службі?

Далі, у разі антидержавних діянь: Президент може бути знятий загальним рішення його заступників та обласних Голів, після проведення ними попередніх Рад на рівні області та відповідно району і отримання там згоди.
Обласний Голова може бути знятий, або Президентом, або рішенням районних Голів, з попереднім проведенням районних Рад і отримання там згоди.
Районний Голова може бути знятий – Президентом, обласним Головою, або рішенням сільських Голів, після проведення відповідних Рад у себе на місцях.
Сільський Голова може бути знятий – Президентом, обласним Головою, районним Головою, або загальним рішенням повнолітніх жителів села.

Що стосується заступників Голів та заступників Президента, вони матимуть змогу росту лише в своїй сфері, починаючи тільки з села або району. Призначатися на посаду будуть: в область рішенням Головних заступників Президента, в район по напрямках заступниками з області, з району, по необхідності, в села. Головні заступники Президента будуть обиратися з числа обласних заступників рішенням наукових комісій за напрямками після визначення їх професійної придатності до вказаної посади. Отже заступники будуть призначатися заступниками, крім Головних, а підпорядковуватися будуть місцевим Головам і Президенту відповідно до свого рівня. Зніматися будуть відповідним Головою і у виняткових випадках рішенням вищого заступника.

Таким чином ми отримаємо на державному Олімпі професіоналів. Сильного Президента і потужний уряд.

Витяг з брошури «Кому не байдуже...»

Шукаю однодумців:[email protected]
  • 0
  • 19 апреля 2011, 19:29
  • Patriot
  • 1585

Комментарии (0)

RSS свернуть / развернуть

Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.